Doktorët dhe ekspertët paralajmërojnë që patatinat të mos konsumohen shpesh, pasi ato janë po aq të dëmshme sa edhe droga. Sipas një studimi më të ri, fëmijët janë ato që i hanë më shumë. Kështu, në Britani 1/3 e fëmijëve britanikëhanë patatina ose “chips” çdo ditë, ndërsa llogaritjete tregojnë se një person në vit hanë 100 qese tëpatatinave.
Ekspertët paralajmërojnë se vetëm një qese e tyre mund të ketë ndikim të njëjtë sikur të pini pesë litra vaj për gatim, raporton “Daily Mail”. Michael Mos, autor i librit “Salt, Sugar, Fat: How The Food Giands Hooked Us”, shpjegoi se patatinat janë të “dizajnuara” që të krijojnë varshmëri, transmeton Shqipmedia. Mekanizmi i patatinaveështë “shija në gojë”, siç e quajnë prodhuesit dhe mund të krahasohet me ndjenjën e bukur që ndodh kur provoni djathë të shkrirë. Që patatinat të mund të veprojnë është e nevojshme një sasi e lartë e yndyrës, të cilët e stimulojnë qendrën e vendosur prapa gojës e cila dërgon sinjale në tru.
Pasi e kripura, yndyra dhe shija e ëmbël truri i kërkon instiktivisht, ku kombinim i shijeve tek patatinat i bën njerëzit të kërkojnë ende më shumë. Edhe pse kemi lloje të ndryshme të patatinave të cilat përmbajnë më shumë ose më pak yndyrë rreziku është i njëjtë.
“Mënyra idela do të ishte që patatinat të konsumohen dy herë brenda një muaji, në sasi të vogla”, tha Mos, duke shtuar se konsumimi i patatinave gjatë shtatzënisë është po aq e rrezikshme sa pirja e duhanit. “Nuk është çdo ushqim i njëjtë dhe duhet të jetë i kontrolluar mirë”, përfundoi Mos
Ekspertët paralajmërojnë se vetëm një qese e tyre mund të ketë ndikim të njëjtë sikur të pini pesë litra vaj për gatim, raporton “Daily Mail”. Michael Mos, autor i librit “Salt, Sugar, Fat: How The Food Giands Hooked Us”, shpjegoi se patatinat janë të “dizajnuara” që të krijojnë varshmëri, transmeton Shqipmedia. Mekanizmi i patatinaveështë “shija në gojë”, siç e quajnë prodhuesit dhe mund të krahasohet me ndjenjën e bukur që ndodh kur provoni djathë të shkrirë. Që patatinat të mund të veprojnë është e nevojshme një sasi e lartë e yndyrës, të cilët e stimulojnë qendrën e vendosur prapa gojës e cila dërgon sinjale në tru.
Pasi e kripura, yndyra dhe shija e ëmbël truri i kërkon instiktivisht, ku kombinim i shijeve tek patatinat i bën njerëzit të kërkojnë ende më shumë. Edhe pse kemi lloje të ndryshme të patatinave të cilat përmbajnë më shumë ose më pak yndyrë rreziku është i njëjtë.
“Mënyra idela do të ishte që patatinat të konsumohen dy herë brenda një muaji, në sasi të vogla”, tha Mos, duke shtuar se konsumimi i patatinave gjatë shtatzënisë është po aq e rrezikshme sa pirja e duhanit. “Nuk është çdo ushqim i njëjtë dhe duhet të jetë i kontrolluar mirë”, përfundoi Mos
No comments:
Post a Comment